Szülinapra készült a következő torta: az ünnepelt kifejezetten a klasszikus ízeket kedveli édességekben is, és mindene a keserű csokoládé. Boldog szülinapot Apa!
Csokoládétorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 7 tojás
- 7 ek búzaliszt
- 7 ek cukor
- 1 cs sütőpor
Krémhez:
- 4 dl tejszín
- 30 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 20 dkg étcsoki
- 7 dkg kakaó
Töltéshez és díszítéshez:
- 4 ek Cointreu
- kimagozott meggyszemek
- egész mandulaszemek
A tésztából a hagyományos módon piskótát sütünk. A szívalakú szilikonsütőformámban négy lapot sütöttem, egyenként 10-12 percig. (Amúgy nagyon bevált a szilikonforma, úgyhogy kérek még mindenfélét:-))!)
A krém a hagyományos párizsi krém egy általam készített és szeretett verziója. A végeredmény egy tömény és viszonylag keserű csokoládékrém lesz. A tejszínt felforraltam a cukorral, és folyamatos kevergetés mellett 5-6 percig főztem, hozzáadtam az átszitált kakaóport, a táblás csokit darabokban, ezekkel is főztem kb 5 percet. Végül beledobtam a vajat, és felolvasztottam. Ezután a krémet kihűtöttem, mehetett a hűtőbe. (Akár előző nap is elkészíthető, sőt a krém kitűnően fagyasztható.). A kihűlt krémet kézi mixerrel felhabosítottam.
Következett a torta töltése. A piskótalapokat rétegenként kenőecset segítségével megkentem likőrrel, megkentem a csokikrémmel, majd nem olyan sűrűn meggyszemekkel befedtem. A teteje tetszés szerint díszíthető.
Változatok:
- A tetejét csokimázzal is bevonhatjuk.
- Meggy helyett rumban megfőzött kandírozott narancs-citromhéjat vagy egyéb aszalt gyümölcsöket is használhatunk. (A balatonfüredi Bergmann cukrászdában készült Gellért-tekercset utánozhatjuk le így:-). Amúgy ez a cukrászda szerintem kihagyhatatlan program, ha a Balaton környékén járunk. Érdemes érte akár fél- vagy egy órát is kocsikázni!)
A krém nekem elég keményre sikerült, a felhabosításnál a kézimixerem meg is adta magát:-( Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor az alaposan behűtött krémet feldolgozás előtt vagy szobahőmérsékleten hagyjuk állni jó ideig, vagy mikróban melengessük 10-20 másodpercig.