Ez is egy olyan recept, ami egyrészt hamar elkészül, másrészt egészséges fogásnak is mondható, mert a
- a PADLIZSÁN gazdag ballasztanyagokban és folsavban, valamint gazdagon tartalmazza a nauzin nevezetű antioxidánst, amely segít megőrizni a fiatalságot+szellemi frissességet
- a PULKYAMELL biztosítja a szükséges fehérjét
- a PARADICSOM A-vitamin tartalma jótékony hatással van a májra, illetve a benne található bioflavonidok csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát
- a TELJESKIÖRLÉSŰ TÖNKÖLYTÉSZTA szénhidrátban és rostokban gazdag, ez utóbbi miatt segíti a bélműködést
Padlizsános-szárnyas tészta
Hozzávalók:
- 30 dkg darált pulykamell (természetesen csirkével is tökéletes)
- 1 fél zsengébb padlizsán (héjjal, maggal)
- 4 nagyobb paradicsom
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek olaj
- só, frissen őrölt bors, bazsalikom
- 20 dkg pizzamozzarella
- 2 maréknyi teljes kiörlésű tönkölytészta
Elkészítés:
Az olajon megfuttatjuk a kockákra vágott hagymát, majd belekeverjük a pulykát, a vékony félkarikákra végott padlizsánt, és a hús fehéredéséig pirítjuk. Ha ez kész, belevegytjük a kockákra vágott paradicsomot, és addig főzzük, amíg a paradicsom levének nagy része el nem főtt. Mielőtt kész volna, azelőtt belekeverjük a vékony csíkokra vágott paprikát. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint bazsalikomot teszünk hozzá. Közben a tésztát kb 15 perc alatt egy csepp olívaolajjal elkevert vízben megfőzzük, leszűrjük. A mozzarellát tetszés szerint lereszeljük vagy vékonyabb karikákra vágjuk. Egy kisebb, de mélyebb tűzálló tál aljára vékony rétegben tésztát rakunk, erre jön a húsos-padlizsános keverék, majd újabb réteg tészta, és végül a sajt.
Előmelegített sütőben kb 180 fokon a sajt megpirulásáig sütjük (kb 15-20 perc).
Plusz:
A fenti receptet lasagnaként is elkészíthetjük, ha készítünk/vásárolunk lasagnalapokat, és azt használjuk a tészta helyett. Friss paradicsommártást kínálhatunk hozzá.