Ez szintén egy gyors recept, legalábbis ami az előkészületeket illeti. A csirke valójában nem csőben sült a szó hagyományos gasztronómiai értelmében, mivel nem besamel-mártással készült, hanem valami kicsit hasonlóval.
Csőben sült cukkinis-gombás csirke
Hozzávalók (3-4 személyre):
1 nagyobb egész csirkemell
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 nagyobb cukkini fele
7-8 fej csiperke gomba
2 dl főzőtejszín+3 ek. a locsoláshoz
20 dkg reszelt sajt (típus cél és ízlés szerint - ha lightosabbat szeretnénk: mozzarella; ha kiadósabbat: esetleg füstölt sajt, de az erős íz miatt ezt célszerű keverni egy semlegesebb ízű sajttal)
só, bors, kakukkfű
Elkészítés:
A csirkemellett egészben kiklopfoljuk, egy szélesebb tűzálló tál aljára terítjük. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk. A zöldségeket meghámozzuk, vékonyabb karikákra vágjuk - vegyesen a csirke tetejére szórjuk. Meglocsoljuk a 3 evőkanál tejszínnel, megszórjuk még némi fűszerrel. Fóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 30 perc után rásimítjuk a tejszínnel elkevert reszelet sajtot, és még lefedve további 30 percre visszatesszük a sütőbe. Az idő leteltével levesszük a fóliát, és még kb 20 perc alatt megpirítjuk a tetejét.
Plusz:
1. Ha kevesebb kalóriával szeretnénk, hagyjuk ki a tejszínt.
2. Ha még kevesebbel, hagyjuk el a sajtot is, és pakoljunk rá több zöldséget. (természetesen ebben az esetben nincs szükség az utolsó 20 perces szakaszra).