Hozzávalók:
50 g vaj
kb 100 g szeletelt füstölt sonka (pl Pick Békebeli Angelo sonka)
250 ml főzőtejszín
500 g mirelit vegyeszöldség
só
őrölt fehérbors
200 g Pizzamozzarella
150 g teljes kiőrlésű farfalle (masni) tészta (pl Alnatura)
pár csepp olívaolaj
Elkészítés:
A vajat felolvasztom egy mélyebb serpenyőben, hozzáadom a zöldségeket (kukorica, borsó, srépa, karfiol keveréke volt), majd lassú tűzön puhára párolom - nem extra puhára, inkább picit még ropogós maradjon! Közben egy másik serpenyőben a kisebb téglalapokra szeletelt sonkát megpirítom. A megpárolt zöldségekhez hozzáadom a főzőtejszínt, a pirított sonkát, sózom, borsozom, egy picit rotyogtatom, és már kész is.
A körethez felforralom a vizet (kb 3 liternyi - én ezt leegyszerűsítve úgy csinálom, hogy vízforralóban felforralom a vizet, és beleöntöm a fazékba, így sokkal hamarabb kész van, persze azt nem tudom, hogy "villanyfogyasztásilag" jobban járok-e - ha valaki kiszámolja nekem, azt meghívom egy farfallés vacsira - de komcsi) - szóval ott tartottam, hogy felforraltam a vizet, pici sót és pár csepp olívaolajat (Bertolli classico - a világosabb) adok hozzá, majd a tésztát kb 10-15 perc alatt al dente (kedvenc TV-s szakácsom, Jenei Tamás nyomán:-), de erről egy későbbi bejegyzésben) készre főzöm és leszűröm.
A tésztát tányérokra pakolom, mindegyikre teszek a zöldséges mártásból, és még a forró cuccra reszelt mozzarellát teszek - így egy picit ráolvad.
Mi egy-egy pohár Mosel-Saar vidéki száraz rizlinget ittunk hozzá - sztem valami ilyesmi passzol is. Nekem különben elég tömény volt, tehát hamar jóllaktam vele. Férjem másnap és harmadnap is ezt reggelizett (persze tészta és bor nélkül:-):-) - szóval kb. 4 közepes adag lesz belőle.