HTML

Csilla gasztro blogja

Csilla gasztro blogja

Friss topikok

Linkblog

Gyümölcsös túrós szelet tokaji aszús karamellszósszal

2008.10.21. 21:46 tothcsillu

A süti alapja egy másik blogból származik, pontosan innen: http://reformnasik.blogspot.com/2008/02/zabpelyhes-keksz.html

Ezt a kekszet már korábban elkészítettem, és nagyon ízlett. Most egy picit feldolgoztam a receptet, és próbáltam vmi karácsonyt felidéző (így október végén:-) sütit alkotni belőle*. A végeredmény szerintem elég meggyőző lett, íme:

Gyümölcsös túrós szelet tokaji aszús karamellmártással

Hozzávalók az alaphoz:(alaprecept fent)

- 15 dkg puha vaj

- csipet só

- 6 ek méz

- 1 tojás

- 15 dkg zabpehely vagy egyéb cukrozatlan müzli

- 10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt

- 1 tk fahéj

- 7 dkg aranymazsola

- 1/2 kk szódabikarbóna

Hozzávalók a töltelékhez:

- 60 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott) - eper, málna, áfonya, ribiszke

- 50 dkg túró

- 6 ek méz

- 5 dkg vaj

- 4 tojás

- 2-3 ek. kukoricadara

- 1 citrom reszelt héja, és fél leve

Hozzávalók a szószhoz:

- kb 10 dkg barna cukor

- kicsi víz

- 1-2 teáskanál vaj

- 2 dl tejszín

- 1tk étkezési keményítő

- 1,5 dl tokaji aszú

 

Elkészítés:

Az alaphoz a hozzávalókat összekeverem. Először a vajat habosra, belevegyítem a mézet, tojást - ezekkel tovább habosítom. Végül fakanállal beledolgozom az összes hozzávalót. Egy tepsit kivajazok, és először csak halmokat rakok bele, majd egy kanál hátával ellapogatom a tepsiben a masszát, hogy egyenletesen mindenhova jusson belőle. A tésztát 10 percre beteszem 180 fokos előmelegített sütőbe. Közben a töltelékhez különválasztom a tojásokat. A fehérjéket felverem. A sárgákat felhabosítom a vajjal,hozzákeverem a mézet, túrót, darát, citromhéjat és levet, a végén pedig óvatosan a felvert fehérjéket. Az elősütött alapra rászórom a félig kiengedett, de lecsepegtetett gyümit, erre jön a túrós massza. Mehet be a sütőbe kb 50 percre (addig, amíg a teteje enyhén meg nem pirul).

Közben elkészítem a szószt: a cukrot annyi vízzel, amennyi éppen ellepi felteszem a tűzhelyre, addig főzöm-forralom, amíg el nem kezd karamellizálódni. NAmármost ezt a barna cukornál elég nehéz megállapítani - szóval kb 10 percig kell forralgatni, de nem szabad kevergetni, csak rázogatni (vhol olvastam vagy hallottam, hogyha keverjük, akkor vmi "rossz" történik a cukorkristályokkal). Ha ez kész,belekeverem a vajat, majd ha elolvadt, a keményítőval elkevert tejszínt, az aszút - ezekkel további 5-10 percig forralgatom. Leveszem a tűzről, "mesterségesen" lehűtöm. (hideg víz, kevergetés).

A sütit a kihúlt szósszal szeletenként tálalom.

*Az igazság az, h szeretnék egy receptversenyre benevezni karácsonyi süti kategóriában, és hát ki kellett valamit találnom...

1 komment

Címkék: gyümölcs reform aszú túró karamell

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr88725479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcsuka 50 2008.11.13. 07:20:43

Nagyon fincsi lehet!Karácsonyi szünetben megsütöm a családomnak.
Irj még légyszives gyorsan elkészithető ételeket,mert karácsony körül vendégeim lesznek.Szeretnék gyors,finom ételeket,sütiket késziteni,hogy az unokámra sokkal több időm legyen!
süti beállítások módosítása