"Köz"kívánatra egy korábbi alkotásom a gyümölcsös tiramisu receptje - ideális időhiányban szenvedőknek, illetve nyári-késő tavaszi vendégvárónak!
"Csillamisu"
Hozzávalók:
2 csomag Hobbits keksz (vagy más zabpelyhes vagy nagyon fini ropogós biokeksz)
kb 600 g bogyós gyümölcs (málna, áfonya, szeder stb - természetesen fagyasztott is lehet)
méz (ízlés szerint)
1 citrom
500 gr mascarpone
3 tojás
esetleg kakaó a tetejére
Elkészítés:
A mascarponét a tojássárgájával alaposan elkeverem, és kevés mézzel édesítem. Belekeverem a citrom lereszelt héját, illetve a tojások habbá vert fehérjét. A gyümölcsöt leturmixolom, mézet, és a citrom kifacsart levét adom hozzá. Egy "tiramisus" tál aljára lerakok egy sor kekszet, rákenem a gyümölcsöntet egy részét (minegyik keksz tetejére kb 1-1,5 kiskanálnyival), majd erre jön a mascarpone krém fele. még egy réteg keksz, gyümölcsöntet, mascarpone - é így talán már el is fogyott az összes cucc (mindenesetre a rétegzést addig kell folytatni, amíg minden el nem fogy). A tetejét, mint ahogy a tiramisuét is megszórhatjuk holland kakaóporral vagy akár pl fahéjjal, ezután fóliával lefedve hűtőbe tesszük.
Akkor a legjobb, ha legalább 1 éjszakát vagy egy fél napot állt a hűtőben, ugyanis a keksz így némileg megpuhul, átveszi a gyümölcsöntet egy részét, de azért mégsem lesz totál elázva.
Plusz:
Most jutott eszembe, hogy a mascarponés krémbe még lehet túrót vagy ricottát keverni, vagy a mascarpone egy részét ezekkel helyettesíteni. Azért fontos, hogy maradjon benne mascarpone, hogy azért még jó krémes állaga legyen.Ezt ki fogom egyszer így próbálni, bár eddig ricottát még nem sikerült találnom, igaz, nem is kerestem sűrűn...