"Némi" kihagyás után folytatom a blogolást, mivel mostanában a korábbinál picit (de tényleg csak nagyon kicsit:-)) többet főzök, és a saját kreálmányaimat szeretném megörökíteni az utókor, de főként a magam számára.
Szóval tegnap este (de inkább egész nap) édesség-ehetnékem volt, ezért gondoltam összedobok vmit, ami édes is, de valamennyire egészséges is - így született meg a fitt túrógombóc, ami azért nem teljesen saját kreáció, korábban a neten már kutakodtam reform túrógombóc témában, és hasonlókat találtam.
Fitt Túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg túró
kb. 7 púpos ek. zabpehely (találtam apróbb szemű kásának valót - sztem ez alkalmasabb erre a célra)
kb. 1-2. ek. zabkorpa
1. ek. méz
1 citrom reszelt héja
3 tojás
Forgatáshoz: 1 ek vaj, kb. 10 ek zabkorpa, ízesítésnek méz
Tálaláshoz: gyümlcsöntet, lekvár
Elkészítés:
A gombócnak valókat összekeverem, és félórát pihentetem. Közben egy nagy fazékba vizet forralok, amibe pici sót teszek. Mikor a víz forr (bugyog), akkor a tüzet lentebb veszem, és vizes kézzelel kisebb gombócokat formázok. HAmar feljönnek a víz tetejére, ezt követően kb 15 percig főzöm őket (nem kell lefedni). (Több helyen olvastam, hogy nem szabad nagyon bugyogó vízben főzni, mert akkor szétesnek).
Miközben a gombóckák főnek, a vajon megpirítom a korpát (lassan - legalább 10 perc), és a végén hozzáadom a mézet - bár elég érdekes állaga lesz a méztől, azért finom. Aki idegenkedik ettől, az nádcukrot tegyen bele a méz helyett.
A legjobb saját készítésű gyümölcsöntettel fogyasztani, de mivel a béna közeli kisboltban nem található fagyasztott gyümölcs, ezért az anyukám által készített (és sztem a világ legfinomabb) baracklekvárral ettük - amibe bár fehércukor van, de mégiscsak tuti biztos, hogy valódi sárgabarackból készült.
Plusz:
HA még könnyebb, rezgősebb gombócokat szeretnénk, akkor a tojások fehérjét verjük fel külön, és a nyers gombóc-masszába még a főzés előtt óvatosan keverjük bele. Én ezt a műveletet mellőztem, de egyszer régen így csináltam túrogombócot, és tényleg működött.