A répatorta az egyik kedvencem. Többször csináltam már, de valahogy sose lett annyira tökéletes, mint a férjemtől kapott szülinapi répatortáim. Mindegy, egyszer biztosan elárulja a titkos receptjét...Azért ez sem lett rossz, sőt (2 szelet egyből lecsúszott:-)!) És azt hiszem tudom, hogy mi hiányzott belőle (az eredeti receptben volt is ilyen hozzávaló, csak éppen itthon nem).
A receptet innen vettem:http://vegasztromania.blogspot.com/2009/02/gyomberes-repatorta-narancsos.html. De azért itt-ott egy kicsit átalakítottam, a lényegen azért nem változtatva.
Hozzávalók
A tésztához (1 bögre = kb 2,5 dl):
- 4 tojás
- 1 bögre olívaolaj
- 3/4 bögre nyers nádcukor
- 3 ek. méz (elhagyható, mert így is elég édes volt)
- 2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 tk sütőpor
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 0,5 tk só
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 3 bögre reszelt sárgarépa (kb 5 nagyobb darab)
- 100 gr darált mandula
- 50 gr mazsola
- 1 cs bourbon vaníliás cukor
A mascarpone-krémhez:
- 250 gr mascarpone
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
- 3 ek Xylit (kevesebb is elég)
Elkészítés
A tojásokat felverem a cukorral és mézzel. Folyamatos keverés mellett hozzáadom az olajat, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, mandulát, fűszereket. Végül beleforgatom a répát és mazsolát. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 50 percig sütöm ( az enyém pont ennyi idő alatt lett kész).
Közben a mascarponéban elkeverem a xylitet, narancshéjat és narancslevet (egy fél narancs leve is elég). Felhasználásig hűtőbe teszem. Miután a tészta megsült, kiborítom a formából, kihűtöm és a tetejére kenem a krémet. Nem baj, ha az oldalán lefolyik itt-ott, mert ettől csak rusztikusabb lesz.
Változatok
- Nem volt itthon durvára tört dióm (mandula, mogyoró), és ez nagyon hiányzott belőle.
- Még több aszalt gyümölccsel még finomabb, csak akkor még kevesebb édesítésre van szükség.
- A narancs helyett a mascarpone készülhet citrommal vagy lime-mal, nyilván, akkor kicsit édesebbre kell csinálni a krémet.