HTML

Csilla gasztro blogja

Csilla gasztro blogja

Friss topikok

Linkblog

Répatorta narancsos mascarpone-krémmel

2011.01.30. 17:17 tothcsillu

A répatorta az egyik kedvencem. Többször csináltam már, de valahogy sose lett annyira tökéletes, mint a férjemtől kapott szülinapi répatortáim. Mindegy, egyszer biztosan elárulja a titkos receptjét...Azért ez sem lett rossz, sőt (2 szelet egyből lecsúszott:-)!) És azt hiszem tudom, hogy mi hiányzott belőle (az eredeti receptben volt is ilyen hozzávaló, csak éppen itthon nem).

A receptet innen vettem:http://vegasztromania.blogspot.com/2009/02/gyomberes-repatorta-narancsos.html. De azért itt-ott egy kicsit átalakítottam, a lényegen azért nem változtatva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

A tésztához (1 bögre = kb 2,5 dl):

  • 4 tojás
  • 1 bögre olívaolaj
  • 3/4 bögre nyers nádcukor
  • 3 ek. méz (elhagyható, mert így is elég édes volt)
  • 2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • 0,5 tk só
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 3 bögre reszelt sárgarépa (kb 5 nagyobb darab)
  • 100 gr darált mandula
  • 50 gr mazsola
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor

A mascarpone-krémhez:

  • 250 gr mascarpone
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 narancs leve
  • 3 ek Xylit (kevesebb is elég)

 

Elkészítés

A tojásokat felverem a cukorral és mézzel. Folyamatos keverés mellett hozzáadom az olajat, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, mandulát, fűszereket. Végül beleforgatom a répát és mazsolát. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 50 percig sütöm ( az enyém pont ennyi idő alatt lett kész).

Közben a mascarponéban elkeverem a xylitet, narancshéjat és narancslevet (egy fél narancs leve is elég). Felhasználásig hűtőbe teszem. Miután a tészta megsült, kiborítom a formából, kihűtöm és a tetejére kenem a krémet. Nem baj, ha az oldalán lefolyik itt-ott, mert ettől csak rusztikusabb lesz.

 

Változatok

  • Nem volt itthon durvára tört dióm (mandula, mogyoró), és ez nagyon hiányzott belőle.
  • Még több aszalt gyümölccsel még finomabb, csak akkor még kevesebb édesítésre van szükség.
  • A narancs helyett a mascarpone készülhet citrommal vagy lime-mal, nyilván, akkor kicsit édesebbre kell csinálni a krémet.

Szólj hozzá!

Címkék: édesség narancs mascarpone répatorta

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr782625647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása