HTML

Csilla gasztro blogja

Csilla gasztro blogja

Friss topikok

Linkblog

Medvehagymás túrós pogácsa

2011.05.03. 20:40 tothcsillu

 

Nagy sláger idén a medvehagyma. Én már évek óta ismerem, régebben többször ettem a Piszkei Öko Kft medvehagymás pogijából - az nagyon ízlett anno. Mostanság tényleg szinte minden zöldségesnél lehet kapni, így gondoltam én is kipróbálom, amíg még szezonja van. Egy nagy csokorral vettem, és kétféle ételt készítettem belőle. Az egyik ez a pogácsa. Nem igazán munkaigényes (mivel sütőporos), sőt előre is elkészíthető, hiszen pihentetni is kell a tésztát hűtőben. Ráadásul nem szaggattam, hanem minimuffin-formában sütöttem meg - így gyorsabb volt, és kevesebb kosszal is járt. Az eredeti receptet itt találtam, én némileg módosítottam, aszerint, hogy épp mi volt itthon: http://www.nosalty.hu/medvehagymas_pogacsa_5._-_turos_recept_46545

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg túró
  • 30 dkg liszt - részben rozs-, részben kukoricaliszt
  • kb 20-25 medvehagyma-levél
  • 2 tojás
  • 1,5 ek joghurt
  • 15 dkg mascarpone
  • kicsi só
  • fél csomag foszfátmentes sütőpor

 

Elkészítés

A vajat, túrót, tojásokat, sajtot és joghurtot kézimixerrel összekevertem. Hozzáadtam az ollóval vékony csíkokra vágott medvehagymát és sót. Beleöntöttem a sütőporral elkevert liszteket és összegyúrtam. Kb 20 percet pihentettem hűtőben (idő hiányában:-), az eredeti recept ugyanis legalább 2 órát ír). Ezután a minimuffin sütő mélyedéseibe adagoltam, és 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütöttem őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vacsorára lett elfogyasztva nagy elégedettséggel:-).

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: túró sós medvehagyma pogácsa sütemény kukoricaliszt

Szülinapi torta 1 évesnek

2011.03.28. 14:27 tothcsillu

Kisfiamnak készítettem szülinapjára ezt a villámgyors sütit: tej- és, cukormentes és nem mellesleg nagyon fincsi. A receptet innen vettem: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/szulinapi-torta-erzekeny-babaknak és most teljes egészében változtatás nélkül készítettem el. "Boldog Szülinapot Kisfiam!"

 

Tej- és cukormentes almás torta

Hozzávalók

  • 25 dkg mazsola
  • 2 alma
  • 14 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl étolaj

 

Elkészítés

A mazsolát forró vízbe áztatjuk, miután megpuhult (kb 5-10 perc), a vizet leöntjük róla, és botmixerrel pépesítjük. A tojásokat felhabosítjuk, az olajat  beleöntjük, tovább verjük, majd a reszelt almát beleforgatjuk. Hozzáöntjük a többi hozzávalót a mazsolával együtt, és fakanállal alaposan elkeverjük. 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 25-30 perc).

Tippek

  • A mazsola helyettesíthető más aszalt gyümölccsel (pl sárgabarack, datolya, áfonya), csak arra figyeljünk, hogy ne cukrozottak legyenek
  • A 200 fok szerintem túl sok volt, 180 is elég lett volna

 

Szólj hozzá!

Címkék: alma édesség gyerekeknek

Házi tönkölykenyér

2011.03.07. 14:24 tothcsillu

Nem eszem kenyeret. Nem szeretem. Mindenféle péksüteményt szeretek, de a kenyér valahogy olyan semmilyen. Nem is magamnak sütöttem ezt a kenyeret, hanem azért, hogy a közel 1 éves, és lassan mindenevő kisfiamnak ne kelljen az adalékanyagokkal telinyomott bolti verziót ennie. Ő most evett kenyeret életében először, és ízlett neki a végeredmény. Mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy nála aztán nem nehéz sikereket elérni, ha kajáról van szó. Szerencsére!

A recept az Élvezetes egészség (Bio ételek szakácskönyve) című könyvből származik. Én annyit módosítottam, hogy a mennyiségeket megfeleztem, és a szezámmagot egyelőre kihagytam belőle.

 Házikenyér

Hozzávalók (egy kb 70 dekás veknihez):

  • 1,5 - 2 dl víz
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kiskanál bio nádcukor
  • 1 kiskanál tengeri só
  • 1,5 ek zabkorpa
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg tönkölyliszt
  • 1 csomag szárított élesztő

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl meglangyosított, cukros vízben felfuttattam. A liszteket összekevertem a többi hozzávalóval, hozzáöntöttem az élesztős vizet és a maradék langyos vizet is. Az egészet kézzel összegyúrtam és dagasztottam. (Géppel szoktam dagasztani, de sajnos a neten rendelt új kézimixerem ezidáig még nem érkezett meg.) Amikor elég hólyagos lett a tészta, lefedtem, és meleg helyen (radiátoron) kb 2 órát pihentettem. Az idő leteltével újra átgyurmáztam a tésztát, és egy sütőpapírral bélelt "vekni"-formába tettem. A tetejét 2-3szor bevagdaltam - a könyv azt írja, hogy erre azért van szükség, hogy egyenletesen jöjjön fel a tészta sütéskor.

Forró sütőbe toltam, 200 fokon 40 percig sütöttem.

Tippek:

  • A könyv szerint a sütőt maximális fokozatra melegítsük elő, a kenyeret pár percig ezen a hőn süssük, majd mérsékeljük a lángot 200 fokra. Így fog ropogós kérget kapni a kenyerünk. (Én nem így csináltam, mert nem szerettem volna, ha annyira ropogós lesz a kenyerem héja.)
  • Rozslisztet is használhatunk tönkölyliszt helyett, így rozsos kenyeret kapunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér

Csirke ropogós bundában sütőben sült krumplival

2011.03.06. 13:49 tothcsillu

Több okból sem szeretem a hagyományos rántott húst sült krumplival: tocsognak az olajban, és meg kell fürödnöd a készítésük után (én néha szabályosan viszketek az olajszagtól). Ezért aztán soha nem csináltam még a saját konyhámban. Viszont a férjem odavan ezért a kombóért, így hát én is beadtam a derekam, és elkészítettem a reform rántott hús-sült krumpli változatot. A recepteket a TV Paprikán láttam. A husi receptje Nigellától származik, a krumpli pedig attól a pasitól, aki  "A Szakács, ha szabadnapos"-t csinálja.

  

 

Csirke ropogós bundában (1 jó étvágyú személyre)

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemellfilé
  • 1 kis doboz natúr joghurt (én Activiát használtam)
  • kb 10 dkg sós keksz
  • só, bors, fűszerek tetszés szerint

Elkészítés:

A húst kisebb darabokra vágtam, leöntöttem a sóval, borssal összekevert joghurttal. Kb másfél órát hagytam állni, de ha egy éjszakát pácolódik, az sem baj. A joghurtba ízlés szerint bármilyen további fűszer kerülhet. A bepácolt húsokat beleforgattam a durvára darált kekszbe, és sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé rakosgattam. 200 fokon kb félóráig sütöttem légkeveréssel.

 

Sütőben sült krumpli

Hozzávalók:

  • krumpli
  • olívaolaj
  • fűszerek tetszés szerint

Elkészítés:

A krumplit megpucoltam, megmostam, hasábokra szeleteltem, majd felhasználásig hideg vízben áztattam. Ezzel elvileg kioldható belőle a keményítő, s így a krumpli ropogósra sül majd. A sütés előtt többször  megmostam, és leöntöttem róla a vizet, egészen addig, míg az öblítővíz átlátszó nem lett. Kevés olívaolajat öntöttem rá, a kezemmel összeforgattam, és mehetett a 200 fokos sütőbe 35-40 percre. Kevesebb sütési idő is elég lett volna, mert szerintem egy kicsit megégett, de azért ehető volt.

Tippek:

  • A "szabadnapos szakács"  a krumplin hagyta a héját, és egy sárga héjú burgonyafajtát használt.
  • Ő sózta, borsozta és meg is paprikázta.

Azért meg kell hagyni, így is sokat kellett szellőztetni az ebéd után:-).

 

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya főétel csirkemell

Csokitorta

2011.02.25. 11:20 tothcsillu

Szülinapra készült a következő torta: az ünnepelt kifejezetten a klasszikus ízeket kedveli édességekben is, és mindene a keserű csokoládé. Boldog szülinapot Apa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csokoládétorta

Hozzávalók

A tésztához:

  • 7 tojás
  • 7 ek búzaliszt
  • 7 ek cukor
  • 1 cs sütőpor

Krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg étcsoki 
  • 7 dkg kakaó

Töltéshez és díszítéshez:

  • 4 ek Cointreu
  • kimagozott meggyszemek
  • egész mandulaszemek

A tésztából a hagyományos módon piskótát sütünk. A szívalakú szilikonsütőformámban négy lapot sütöttem, egyenként 10-12 percig. (Amúgy nagyon bevált a szilikonforma, úgyhogy kérek még mindenfélét:-))!)

A krém a hagyományos párizsi krém egy általam készített és szeretett verziója. A végeredmény egy tömény és viszonylag keserű csokoládékrém lesz. A tejszínt felforraltam a cukorral, és folyamatos kevergetés mellett 5-6 percig főztem, hozzáadtam az átszitált kakaóport, a táblás csokit darabokban, ezekkel is főztem kb 5 percet. Végül beledobtam a vajat, és felolvasztottam. Ezután a krémet kihűtöttem, mehetett a hűtőbe. (Akár előző nap is elkészíthető, sőt a krém kitűnően fagyasztható.). A kihűlt krémet kézi mixerrel felhabosítottam.

Következett a torta töltése. A piskótalapokat rétegenként kenőecset segítségével megkentem likőrrel, megkentem a csokikrémmel, majd nem olyan sűrűn meggyszemekkel befedtem. A teteje tetszés szerint díszíthető.

Változatok:

  • A tetejét csokimázzal is bevonhatjuk.
  • Meggy helyett rumban megfőzött kandírozott narancs-citromhéjat vagy egyéb aszalt gyümölcsöket is használhatunk. (A balatonfüredi Bergmann cukrászdában készült Gellért-tekercset utánozhatjuk le így:-). Amúgy ez a cukrászda szerintem kihagyhatatlan program, ha a Balaton környékén járunk. Érdemes érte akár fél- vagy egy órát is kocsikázni!)

A krém nekem elég keményre sikerült, a felhabosításnál a kézimixerem meg is adta magát:-( Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor az alaposan behűtött krémet feldolgozás előtt vagy szobahőmérsékleten hagyjuk állni jó ideig, vagy mikróban melengessük 10-20 másodpercig.

Szólj hozzá!

Címkék: meggy csokoládé édesség

Tejfölös-meggyes remake

2011.02.12. 14:21 tothcsillu

 avagy Meggyes pite fahéjas szósszal

 

Az alábbi süti egy klasszikusnak számító recept modernebb feldolgozása. A recept eredetije P. Mamától származik.

 

 

 Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 20 dkg bio barna nádcukor
  • 330 gramm tejföl (egy nagy pohár)
  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 2 csomag vanília
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk fahéj
  • 2 üveg meggybefőtt kimagozva

 

A szószhoz:

  • 2 lapos ek bio vaníliás pudingpor
  • 3 ek méz
  • 1 lapos ek fahéj
  • kb fél liter meggylé (a befőttek leve)

 

Elkészítés

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és azzal tovább habosítjuk. A meggy kivételével beleadagoljuk a többi hozzávalót, és alaposan elkeverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és megszórjuk a meggyel. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 40 percig sütjük.

A szószhoz a pudingport elkeverjük a mézzel és a fahéjjal, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a meggylevet. Addig főzzük (kevergetjük!), míg szósz-állagú nem lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: meggy édesség tejföl fahéj

Répatorta narancsos mascarpone-krémmel

2011.01.30. 17:17 tothcsillu

A répatorta az egyik kedvencem. Többször csináltam már, de valahogy sose lett annyira tökéletes, mint a férjemtől kapott szülinapi répatortáim. Mindegy, egyszer biztosan elárulja a titkos receptjét...Azért ez sem lett rossz, sőt (2 szelet egyből lecsúszott:-)!) És azt hiszem tudom, hogy mi hiányzott belőle (az eredeti receptben volt is ilyen hozzávaló, csak éppen itthon nem).

A receptet innen vettem:http://vegasztromania.blogspot.com/2009/02/gyomberes-repatorta-narancsos.html. De azért itt-ott egy kicsit átalakítottam, a lényegen azért nem változtatva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

A tésztához (1 bögre = kb 2,5 dl):

  • 4 tojás
  • 1 bögre olívaolaj
  • 3/4 bögre nyers nádcukor
  • 3 ek. méz (elhagyható, mert így is elég édes volt)
  • 2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • 0,5 tk só
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 3 bögre reszelt sárgarépa (kb 5 nagyobb darab)
  • 100 gr darált mandula
  • 50 gr mazsola
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor

A mascarpone-krémhez:

  • 250 gr mascarpone
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 narancs leve
  • 3 ek Xylit (kevesebb is elég)

 

Elkészítés

A tojásokat felverem a cukorral és mézzel. Folyamatos keverés mellett hozzáadom az olajat, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, mandulát, fűszereket. Végül beleforgatom a répát és mazsolát. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 50 percig sütöm ( az enyém pont ennyi idő alatt lett kész).

Közben a mascarponéban elkeverem a xylitet, narancshéjat és narancslevet (egy fél narancs leve is elég). Felhasználásig hűtőbe teszem. Miután a tészta megsült, kiborítom a formából, kihűtöm és a tetejére kenem a krémet. Nem baj, ha az oldalán lefolyik itt-ott, mert ettől csak rusztikusabb lesz.

 

Változatok

  • Nem volt itthon durvára tört dióm (mandula, mogyoró), és ez nagyon hiányzott belőle.
  • Még több aszalt gyümölccsel még finomabb, csak akkor még kevesebb édesítésre van szükség.
  • A narancs helyett a mascarpone készülhet citrommal vagy lime-mal, nyilván, akkor kicsit édesebbre kell csinálni a krémet.

Szólj hozzá!

Címkék: édesség narancs mascarpone répatorta

Amerikai palacsinta narancsos csokoládéval

2011.01.30. 10:11 tothcsillu

 Reggelire készült a következő édesség, kb 25 perc alatt sikerült összedobni.

 

 Hozzávalók

A palacsintákhoz:

  • 2 tojás
  • kb 10 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
  • kb 1 dl tej

 

A csokoládéhoz:

  • 7 dkg keserűcsokoládé
  • fél narancs
  • kis kocka vaj
  • pár csepp tej
  • 2 evőkanál nádcukor

A díszítéshez ízlés szerint pár szem meggy vagy akár narancskarikák.

 

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a liszttel elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, hogy a palacsintatésztánál picit sűrűbb tésztát kapjunk, majd óvatosan beleforgatjuk a habbá vert fehérjét. 

Közben a csokit gőz fölött a vajjal és tejjel felolvasztjuk, belereszeljük a megmosott narancs héját, és belefacsarjuk a narancs levét is. Ha a csoki felolvadt, a cukrot is belekavarjuk. Hagyjuk a gőz fölött, nehogy idő előtt megszilárduljon.

Egy alacsony karimájú teflonserpenyőt felmelegítünk, és egy kisebb merőkanál segítségével halmokat rakunk, amik aztán szépen "kör-alakúra" folynak szét. (Nem kell a sütéshez olaj.) Mindkét oldalukat megsütjük (kb 3 perc összesen). A kész palacsintákat még melegen megkenjük a csokival, és egymásra rétegezzük. Meggyszemekkel díszítjük.

Szólj hozzá!

Címkék: csokoládé édesség palacsinta narancs

Rumos-meggyes csokoládétorta (avagy Laci szülinapi tortája)

2008.12.14. 20:56 tothcsillu

Tipikus téli sütemény: az összetevők garantáltan gyarapítják a zsírraktárakat! Egy szelet szinte fedezi a napi kalóriaszükségletemet:-)

Rumos-meggyes csokoládétorta

 

 

 

Hozzávalók az alaphoz (ötlet innen:http://reformnasik.blogspot.com/2008/01/mzlis-keksz.html):

50 dkg cukrozatlan müzli (ha cukrozott, akkor pl nádcukor legyen benne)

3 tojás

10 dkg méz

1 csomag sütőpor

12 dkg olvaszott vaj langyosan

 

Hozzávalók a töltelékhez:

24 dkg nutella

20 dkg keserű csoki

5 dl tejszín

2,5 dl tej

3 tojás

1 dl rum

15-20 dkg meggy kimagozva

+ 10-15 dkg keserűcsoki gőzön felolvasztva

Elkészítés

A meggyet egy lábosba öntjük ráöntjük a rumot, illetve pluszban annyi vizet, amennyi ellepi, és felforraljuk.

Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, bekapcsoljuk a sütőt 160 fokra. Az alaphoz való hozzávalókat összedolgozzuk. A tortaformába kanalazzuk, egy evőkanál hátlapjának segítségével kibéleljük a formát tésztával. Kb 15 percig elősütjük (amennyiben a tészta alja felemelkedik, akkor kivétel után lelapogathatjuk, hogy maradjon hely a tölteléknek.)

A töltelékhez a tejet és tejszínt felforraljuk, még melegen ráöntjük a nutellára és csokira. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a habosra vert tojásokat.

Az elősütött tésztát megkenjük a gőzön olvasztott csokival, egy picit hagyjuk dermedni. Rápakoljuk az alaposan lecsepegtetett meggyet, majd arra merőkanállal a tölteléket (nagyon folyékony, de nem kell megijedni, mivel a tojás miatt a hőtől majd besűrüsödik, mint egy puding). Óvatosan betoljuk a sütőbe, és további 60-70 percig sütjük. A tetejét érdemes alufóliával lefedni, hogy nehogy megégjen.

A tetejét díszíthetjük csokiforgáccsal, barnacukorral vagy a kimaradt meggyel. Persze a szülinapi gyertyát se felejtsük el rátenni!

Szólj hozzá!

Címkék: meggy szülinap csokoládé rum müzli nutella

Túródesszert

2008.11.11. 21:42 tothcsillu

15 perces finom, ámde kalóridús édesség!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Túródesszert

Hozzávalók:

3 dl tej

2 ek zabkorpa

2 ek zabpehely

méz ízlés szerint

2 ek aranymazsola

25 dkg túró

2 dl tejszín

citromhéj, narancshéj

magas gyümölcstartalmú, jó minőségű lekvár (pl: Dalfour)

Elkészítés:

A tejet a mézzel felforralom, beleteszem a korpát és zabpelyhet, valamint a mazsolát, és gyorsan sűrűre főzöm. Míg hűl, a tejszínt habbá verem. Az összetört túrót belekeverem a tejes krémbe, citrom vagy narancshéjat reszelek bele (esetleg mehet bele pár csepp lé is). Végül, mikor már teljesen kihűlt óvatosan beleforgatom a keményre vert tejszínt. Desszertes tálkák aljára egy kevés lekvárt szedek, erre jön a tejszínes túrókrém, majd a tetejére ismét néhány kanál lekvár.

Plusz:

Lekvár helyett kerülhet bele tetszés szerinti gyümölcs: sárgabarack, málna, áfonya stb.

 

1 komment

Címkék: gyümölcs tej túró tejszín zabpehely zabkorpa

Krémsajtos csirkerolád babpürével

2008.11.10. 19:48 tothcsillu

Egy kicsit egyoldalúnak tűnhet a blogom, mivel az utóbbi időben kizárólag szárnyasreceptek kerültek fel az oldalra. Bár én elég kevés állatot eszem, azok közül is leginkább csirkét, annak is a mellét maximum ("fehér husit"), de csak néha. Szóval ezek a húsos ételek a férjemnek készülnek, mert Ő viszont egy nagyon hagyományos húsevő, de szerencsére a kísérletezőbb-nyitottabb fajtából, így egészségesebb, akár esetleg reformfogások is kipróbálhatók rajta - szóval Ő valamiféle kísérleti nyúl szerepet tölt be a háztartásunkban:-). Ilyen gyorsan elkészíthető fitneszmenü lett ez a tegnapi is, íme a recept.

 

 

 

 

 

 

 

Krémsajtos csirkerolád babpürével

Hozzávalók:

1 egész csirkemell-filé

8 vékony szelet bacon szalonna

1 doboz füstölt ízű krémsajt (Karaván)

1 nagy fej hagyma

1 nagy doboz (vagy két kisebb doboz) babkonzerv

bazsalikom

kakukkfű

bors

chillipor

olívaolaj

 

Elkészítés:

A csirkemellet kettévágjuk, alaposan kiklopfoljuk. Megkenjük a krémsajttal. Összecsavarjuk, és a baconcsíkokba tekerjük. Fóliába csomagolva tepsibe tesszük, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb 1,5 óráig sütjük. Az olívaolajon a karikákra vágott hagymát puhára pároljuk, hozzákeverjük a lecsöpögtetett babot, és puhára (de nem agyon!) főzzük. Belekeverjük a megmaradt krémsajtot, ízlés szerint fűszerezzük (sózni nem muszáj, mert a füstölt sajt sós). Turmixoljuk, és még 2-3 percre visszatesszük a tűzre.

Nekem sajnos a krémsajt kifolyt a husiból, ezért érdemes a tekercsek végeit hústűvel összetűzni - más öteletem nincs a sajt elillanásának megakadályozására.

 

 

 

1 komment

Címkék: bab csirkemell bacon krémsajt

Csőben sült cukkinis-gombás csirke

2008.11.04. 19:55 tothcsillu

Ez szintén egy gyors recept, legalábbis ami az előkészületeket illeti. A csirke valójában nem csőben sült a szó hagyományos gasztronómiai értelmében, mivel nem besamel-mártással készült, hanem valami kicsit hasonlóval.

 

 

 

 

 

 

 

Csőben sült cukkinis-gombás csirke

Hozzávalók (3-4 személyre):

1 nagyobb egész csirkemell

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 nagyobb cukkini fele

7-8 fej csiperke gomba

2 dl főzőtejszín+3 ek. a locsoláshoz

20 dkg reszelt sajt (típus cél és ízlés szerint - ha lightosabbat szeretnénk: mozzarella; ha kiadósabbat: esetleg füstölt sajt, de az erős íz miatt ezt célszerű keverni egy semlegesebb ízű sajttal)

só, bors, kakukkfű

Elkészítés:

A csirkemellett egészben kiklopfoljuk, egy szélesebb tűzálló tál aljára terítjük. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk. A zöldségeket meghámozzuk, vékonyabb karikákra vágjuk - vegyesen a csirke tetejére szórjuk. Meglocsoljuk a 3 evőkanál tejszínnel, megszórjuk még némi fűszerrel. Fóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 30 perc után rásimítjuk a tejszínnel elkevert reszelet sajtot, és még lefedve további 30 percre visszatesszük a sütőbe. Az idő leteltével levesszük a fóliát, és még kb 20 perc alatt megpirítjuk a tetejét.

 

Plusz:

1. Ha kevesebb kalóriával szeretnénk, hagyjuk ki a tejszínt.

2. Ha még kevesebbel, hagyjuk el a sajtot is, és pakoljunk rá több zöldséget. (természetesen ebben az esetben nincs szükség az utolsó 20 perces szakaszra).

1 komment

Címkék: csirke gomba sajt tejszín csirkemell cukkini

Gyümölcsös túrós szelet tokaji aszús karamellszósszal

2008.10.21. 21:46 tothcsillu

A süti alapja egy másik blogból származik, pontosan innen: http://reformnasik.blogspot.com/2008/02/zabpelyhes-keksz.html

Ezt a kekszet már korábban elkészítettem, és nagyon ízlett. Most egy picit feldolgoztam a receptet, és próbáltam vmi karácsonyt felidéző (így október végén:-) sütit alkotni belőle*. A végeredmény szerintem elég meggyőző lett, íme:

Gyümölcsös túrós szelet tokaji aszús karamellmártással

Hozzávalók az alaphoz:(alaprecept fent)

- 15 dkg puha vaj

- csipet só

- 6 ek méz

- 1 tojás

- 15 dkg zabpehely vagy egyéb cukrozatlan müzli

- 10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt

- 1 tk fahéj

- 7 dkg aranymazsola

- 1/2 kk szódabikarbóna

Hozzávalók a töltelékhez:

- 60 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott) - eper, málna, áfonya, ribiszke

- 50 dkg túró

- 6 ek méz

- 5 dkg vaj

- 4 tojás

- 2-3 ek. kukoricadara

- 1 citrom reszelt héja, és fél leve

Hozzávalók a szószhoz:

- kb 10 dkg barna cukor

- kicsi víz

- 1-2 teáskanál vaj

- 2 dl tejszín

- 1tk étkezési keményítő

- 1,5 dl tokaji aszú

 

Elkészítés:

Az alaphoz a hozzávalókat összekeverem. Először a vajat habosra, belevegyítem a mézet, tojást - ezekkel tovább habosítom. Végül fakanállal beledolgozom az összes hozzávalót. Egy tepsit kivajazok, és először csak halmokat rakok bele, majd egy kanál hátával ellapogatom a tepsiben a masszát, hogy egyenletesen mindenhova jusson belőle. A tésztát 10 percre beteszem 180 fokos előmelegített sütőbe. Közben a töltelékhez különválasztom a tojásokat. A fehérjéket felverem. A sárgákat felhabosítom a vajjal,hozzákeverem a mézet, túrót, darát, citromhéjat és levet, a végén pedig óvatosan a felvert fehérjéket. Az elősütött alapra rászórom a félig kiengedett, de lecsepegtetett gyümit, erre jön a túrós massza. Mehet be a sütőbe kb 50 percre (addig, amíg a teteje enyhén meg nem pirul).

Közben elkészítem a szószt: a cukrot annyi vízzel, amennyi éppen ellepi felteszem a tűzhelyre, addig főzöm-forralom, amíg el nem kezd karamellizálódni. NAmármost ezt a barna cukornál elég nehéz megállapítani - szóval kb 10 percig kell forralgatni, de nem szabad kevergetni, csak rázogatni (vhol olvastam vagy hallottam, hogyha keverjük, akkor vmi "rossz" történik a cukorkristályokkal). Ha ez kész,belekeverem a vajat, majd ha elolvadt, a keményítőval elkevert tejszínt, az aszút - ezekkel további 5-10 percig forralgatom. Leveszem a tűzről, "mesterségesen" lehűtöm. (hideg víz, kevergetés).

A sütit a kihúlt szósszal szeletenként tálalom.

*Az igazság az, h szeretnék egy receptversenyre benevezni karácsonyi süti kategóriában, és hát ki kellett valamit találnom...

1 komment

Címkék: gyümölcs reform aszú túró karamell

Off - Kolbásszal töltött csirkemell lencsesalátával

2008.10.20. 21:50 tothcsillu

Kapcsolatom a kolbásszal elég rossznak mondható, mert:

- utálom a szagát

- nem szeretem az ízét

- a malacokat is sajnálom egy kicsit, am(k)iket a kolbászokba aprítanak.

Akkor mégis hogy jön a kolbász a blogomba? Hát mert egy olyan emberrel "egészen jó" a kapcsolatom, aki viszont a kolbásszal kitűnő viszonyban van. Szóval a kedvéért néha belekerülhet az általam készített kajába a kolbász, amit viszont kizárólag neki kell elfogyasztani.

Kolbásszal töltött csirkemell lencsesalátával

Hozzávalók - a húshoz:

1 egész csirkemell

kétujjnyi szelet vastagkolbász (persze nem mindegy, hogy milyen:-) - egy kolbász-szakértő szerint a férjem apukájának kamrájában tárolt szarvasi vastagkolbász a legjobb:-)

2 szelet chillis füstöltsajt

olívaolaj, só, bors

Hozzávalók a lencséhez:

4 maréknyi lencse

3-4 kápia paprika

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

fél citrom

3 babérlevél

só, egész bors, majoránna, rozmaring

olívaolaj, tökmagolaj, borecet

mustár

Elkészítés:

A húst kettévágjuk, és a darabokat kiklopfoljuk. A kolbászdarabot elfelezzük, rátesszük a húsra, feltekerjük. Hústűvel összetűzzük, pici só és bors mehet rá. Olívaolajat melegítünk, és a 2 gönygöleget oldalanként kb 3-4 percig fehéredésig pirítjuk.Majd fóliába csomagolva betesszük a sütőbe, és 40 percig 180 fokon sütjük. Kicsomagoljuk, rátesszük a sajtot, és további 10 percig pirítjuk.

A salátához a lencsét a 8-12 óráig áztatjuk, fél óra alatt megfőzzük, a főzővizébe tesszük a citromot, babérlevelet, hagymát és egyéb fűszereket.  HA megfőtt, leszűrjük (a hagyma és tsai eldobhatók) - olívaolajat, borecetet, tökmagolajat, mustárt összekeverünk, sózzuk, borsozzuk, majd a lencsére öntjük. Belekeverjük a vékony csíkokra vágott paprikát.

 

Jó étvágyat - már akinek van ehhez gusztusa:-) A lencsét persze megenném én is!!!

 

1 komment

Címkék: csirke lencse kolbász

Padlizsános-szárnyas tészta

2008.10.15. 19:41 tothcsillu

Ez is egy olyan recept, ami egyrészt hamar elkészül, másrészt egészséges fogásnak is mondható, mert a 

- a PADLIZSÁN gazdag ballasztanyagokban és folsavban, valamint gazdagon tartalmazza a nauzin nevezetű antioxidánst, amely segít megőrizni a fiatalságot+szellemi frissességet

- a PULKYAMELL biztosítja a szükséges fehérjét

- a PARADICSOM A-vitamin tartalma jótékony hatással van a májra, illetve a benne található bioflavonidok csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát

- a TELJESKIÖRLÉSŰ TÖNKÖLYTÉSZTA szénhidrátban és rostokban gazdag, ez utóbbi miatt segíti a bélműködést

 

Padlizsános-szárnyas tészta 

Hozzávalók:

- 30 dkg darált pulykamell (természetesen csirkével is tökéletes)

- 1 fél zsengébb padlizsán (héjjal, maggal)

- 4 nagyobb paradicsom

- 1 piros kaliforniai paprika

- 1 fej vöröshagyma

- 1 ek olaj

- só, frissen őrölt bors, bazsalikom

- 20 dkg pizzamozzarella

- 2 maréknyi teljes kiörlésű tönkölytészta

Elkészítés:

Az olajon megfuttatjuk a kockákra vágott hagymát, majd belekeverjük a pulykát,  a vékony félkarikákra végott padlizsánt, és a hús fehéredéséig pirítjuk. Ha ez kész, belevegytjük a kockákra vágott paradicsomot, és addig főzzük, amíg a paradicsom levének nagy része el nem főtt. Mielőtt kész volna, azelőtt belekeverjük a vékony csíkokra vágott paprikát. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint bazsalikomot teszünk hozzá. Közben a tésztát kb 15 perc alatt egy csepp olívaolajjal elkevert vízben megfőzzük, leszűrjük. A mozzarellát tetszés szerint lereszeljük vagy vékonyabb karikákra vágjuk. Egy kisebb, de mélyebb tűzálló tál aljára vékony rétegben tésztát rakunk, erre jön a húsos-padlizsános keverék, majd újabb réteg tészta, és végül a sajt.

Előmelegített sütőben kb 180 fokon a sajt megpirulásáig sütjük (kb 15-20 perc).

Plusz:

A fenti receptet lasagnaként is elkészíthetjük, ha készítünk/vásárolunk lasagnalapokat, és azt használjuk a tészta helyett. Friss paradicsommártást kínálhatunk hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: reform paradicsom pulyka tészta padlizsán mozzarella

"Csillamisu" - avagy gyümölcsös tiramisu

2008.10.08. 21:52 tothcsillu

"Köz"kívánatra egy korábbi alkotásom a gyümölcsös tiramisu receptje - ideális időhiányban szenvedőknek, illetve nyári-késő tavaszi vendégvárónak!

"Csillamisu"

Hozzávalók:

2 csomag Hobbits keksz (vagy más zabpelyhes vagy nagyon fini ropogós biokeksz)

kb 600 g bogyós gyümölcs (málna, áfonya, szeder stb - természetesen fagyasztott is lehet)

méz (ízlés szerint)

1 citrom

500 gr mascarpone

3 tojás

esetleg kakaó a tetejére

Elkészítés:

A mascarponét a tojássárgájával alaposan elkeverem, és kevés mézzel édesítem. Belekeverem a citrom lereszelt héját, illetve a tojások habbá vert fehérjét. A gyümölcsöt leturmixolom, mézet, és a citrom kifacsart levét adom hozzá. Egy "tiramisus" tál aljára lerakok egy sor kekszet, rákenem a gyümölcsöntet egy részét (minegyik keksz tetejére kb 1-1,5 kiskanálnyival), majd erre jön a mascarpone krém fele. még egy réteg keksz, gyümölcsöntet, mascarpone - é így talán már el is fogyott az összes cucc (mindenesetre a rétegzést addig kell folytatni, amíg minden el nem fogy). A tetejét, mint ahogy a tiramisuét is megszórhatjuk holland kakaóporral vagy akár pl fahéjjal, ezután fóliával lefedve hűtőbe tesszük.

Akkor a legjobb, ha legalább 1 éjszakát vagy egy fél napot állt a hűtőben, ugyanis a keksz így némileg megpuhul, átveszi a gyümölcsöntet egy részét, de azért mégsem lesz totál elázva.

 

Plusz:

Most jutott eszembe, hogy a mascarponés krémbe még lehet túrót vagy ricottát keverni, vagy a mascarpone egy részét ezekkel helyettesíteni. Azért fontos, hogy maradjon benne mascarpone, hogy azért még jó krémes állaga legyen.Ezt ki fogom egyszer így próbálni, bár eddig ricottát még nem sikerült találnom, igaz, nem is kerestem sűrűn...

 

2 komment

Címkék: gyümölcs tiramisu mascarpone keksz hobbits

Fitt túrógombóc

2008.10.07. 07:39 tothcsillu

"Némi" kihagyás után folytatom a blogolást, mivel mostanában a korábbinál picit (de tényleg csak nagyon kicsit:-)) többet főzök, és a saját kreálmányaimat szeretném megörökíteni az utókor, de főként a magam számára.

Szóval tegnap este (de inkább  egész nap) édesség-ehetnékem volt, ezért gondoltam összedobok vmit, ami édes is, de valamennyire egészséges is - így született meg a fitt túrógombóc, ami azért nem teljesen saját kreáció, korábban a neten már kutakodtam reform túrógombóc témában, és hasonlókat találtam.

Fitt Túrógombóc

Hozzávalók:

50 dkg túró

kb. 7 púpos ek. zabpehely (találtam apróbb szemű kásának valót - sztem ez alkalmasabb erre a célra)

kb. 1-2. ek. zabkorpa

1. ek. méz

1 citrom reszelt héja

3 tojás

Forgatáshoz: 1 ek vaj, kb. 10 ek zabkorpa, ízesítésnek méz

Tálaláshoz: gyümlcsöntet, lekvár

Elkészítés:

A gombócnak valókat összekeverem, és félórát pihentetem. Közben egy nagy fazékba vizet forralok, amibe pici sót teszek. Mikor a víz forr (bugyog), akkor a tüzet lentebb veszem, és vizes kézzelel kisebb gombócokat formázok. HAmar feljönnek a víz tetejére, ezt követően kb 15 percig főzöm őket (nem kell lefedni). (Több helyen olvastam, hogy nem szabad nagyon bugyogó vízben főzni, mert akkor szétesnek).

Miközben a gombóckák főnek, a vajon megpirítom a korpát (lassan - legalább 10 perc), és a végén hozzáadom a mézet - bár elég érdekes állaga lesz a méztől, azért finom. Aki idegenkedik ettől, az nádcukrot tegyen bele a méz helyett.

A legjobb saját készítésű gyümölcsöntettel fogyasztani, de mivel a béna közeli kisboltban nem található fagyasztott gyümölcs, ezért az anyukám által készített (és sztem a világ legfinomabb) baracklekvárral ettük - amibe bár fehércukor van, de mégiscsak tuti biztos, hogy valódi sárgabarackból készült.

Plusz:

HA még könnyebb, rezgősebb gombócokat szeretnénk, akkor a tojások fehérjét verjük fel külön, és a nyers gombóc-masszába még a főzés előtt óvatosan keverjük bele. Én ezt a műveletet mellőztem, de egyszer régen így csináltam túrogombócot, és tényleg működött.

6 komment

Címkék: reform fitt túró túrógombóc lekvár

Fehérbabos crostini, avagy fehérbabkrémes pirítós

2007.09.24. 22:15 tothcsillu

Hozzávalók:

2 ek. olívaolaj + újabb 1-2 ek. a kenyérszeletkék megkenéséhez

1 nagyobb fej hagyma (vagy 1 csokor újhagyma)

2 gerezd fokhagyma

1 doboz fehérbab-konzerv

2-3 ek. főzőtejszín vagy tej

5 dkg pizzamozzarella

5 dkg füstölt pizzamozzarella

só, őrölt fehérbors, 1 kk. őrölt zsálya

1 baguette vagy vmi hasonló hosszúkás vékonyabb kenyérféle

1-2 szelet (5 dkg) füstölt főtt sonka

félbevágott koktélparadicsomok a díszítéshez

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem (kb. 150 fok). Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek. A kenyeret (én rozsos bajor parasztkenyeret használtam) vékonyabb szeletekre (kis karikák lesznek belőle) vágom, szép tömött sorokban a tepsire helyezem, és tetejüket megkenem olívával - legjobb ehhez egy kis ecset, de ennek hiányában a szeletekre csepegtethetjük egy kisebb kanál segítségével. A sonkát hosszúkás csíkokra vágom, és azokat is egymás mellé a tepsire pakolgatom. Ha kész, kb. 10 percre mehet a sütőbe, ennyi idő elég, hogy a kenyér és a sonka is megpiruljanak. Közben egy kisebb lábasban olajat hevítek, ráteszem a kockákra (újhagyma esetén karikákra) vágott hagymát, és az icipici kockákra vágott fokhagymát. Ezeket puhára párolom, ha kész, mehet bele a leszűrt, lecsepegtetett fehérbab-konzerv, a tejszín és a fűszerek. Ezekkel kb. 2-3 percig kavargatom, majd ha már rotyog, beleteszem a kockákra vágott sajtokat. Folytonos keverés közben megvárom, míg a sajt elolvad. Ha levettem a tűzről, egy botmixerrel teljesen elpépesítem (bár ekkora már alig maradgatott benne egész babdarab). A sütőből kivett kenyereket megkenem a babos krémmel, a tetejükre teszem a sonkadarabkákat és további 5 percre visszateszem a sütőbe grillezni. Ezután lapos üvegtálra szedem, tetejüket félbevágott koktélparadicsommal díszítem. Kb. 3-4 személyes adag lesz belőle. Üzleti találkákhoz (mert én arra készítettem:-), vagy borozgatáshoz kíváló kísérő. Fehérbor illik hozzá, a farfallés vacsiból megmaradt száraz rizlinggel fogyasztottuk.

Ez egy ilyen tapas-szerű cucc, nekem a spanyol nyaralásunkat jutatta eszembe a vacsi. Ha igazán áldozni szeretnénk a konyhaművészet oltárán, akkor vegyünk száraz fehérbabot (tippem szerint kb. 30 dkg elég ekkora adaghoz), előző éjszaka áztassuk be,majd főzzük meg sós vízben, melybe egy fej hagymát beledobtunk. A babot a főzővizében hagyjuk kihűlni, szűrjük le, innentől a recept szerint járjunk el.

Ja, és ha vki jó tippet ad a fokhagyma szag ujjhegyből való eltávolítására, az írja meg, de izibe!!! (fokhagymanyomó, kézmosás, körömkefe nem jó)

Szólj hozzá!

Milánói makaróni

2007.09.23. 21:48 tothcsillu

Nem szeretem a félkész kajákat, sem a porból készült ételeket - vagyis bizonyára megeszem, ha elém teszik, de ha én főzök, nem szívesen használok ilyesmiket: a boltban kapható porokra, üvegekre gondolok, amik a "pikk-pakk és kész is van" varázsmondattal vetetik le magukat a polcokról. Szóval nálam hiába próbálkoznak a marketinges kollegák,  a gyorskajáknak/kajálásnak nem vagyok híve - az egyetlen gyosrétteremlánc, amiben életemben voltam, a meki volt, ott is kb. 7-8 éve járhattam utoljára, a plázás kajáldákba sem tudnának bekényszeríteni,  és most biztos sokan mondjátok, h persze, ha igazán éhes lennél és sietnél, és nem lenne másra időd stb.... nos, én akkor sem, és igen, igazatok van, márcsak az elveim miatt sem:-):-)

Na de hogy jön ide a Milánói makaróni? Hát úgy, hogy erről a névről folyton a milánói makaróni zacskós porok vagy üvegcsék jutnak az eszembe. Amikhez a darált húst csak olajon meg kell pirítani, felönteni vízzel beletenni a port, és már el is készült - áhhhh, a szakácsművészet megerőszakolása:-):-) (jójó, azért tudom, hogyan is készül pontosan, mert már én is készítettem ilyet:-):-)

Történt, hogy gyerekek jöttek hozzám vendégségbe, és gondoltam, hogy meglepem őket a kedvenc kajájukkal, ami a nagyijuk szerint a milánói - persze, tudtam, hogy a nagyi nyomába úgysem érhetek, mindenesetre próbálom megütni a szintet. Hát lássuk!

 

Hozzávalók:

5-10 dkg szeletelt füstölt bacon szalonna

1-2 ek. olívaolaj

60 dkg darált pulykahús

2 fej hagyma

pirospaprika, bors, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, oregánó, só

1-2 teáskanál cukor vagy hasonló édesítőszer

2 doboz hámozott paradicsomkonzerv*

15 dkg gomba megpucolva (lehet konzerv is:-):-)

30 dkg makarónitészta

pár csepp olívaolaj

20 dkg reszelhető sajt

*Most meglepődve kérdezitek, hogy na akkor hogy is van ezekkel az üvegcsékkel meg  a gyorskajákkal? No igen, sokkal elegánsabb lenne, ha sk. pucolnám és magoznám ki azokat a  piros bogyókat, és nem is mentegetőzöm tovább, mert erre nincs mentség:-)

 

Elkészítés:

A csíkokra vágott szalonnát az olajon megpirítom egy mélyebb edényben, hozzáadom a karikákra vágott hagymát, majd üvegesre pirítom. A husit beleöntöm, fehéredésig pirítom, ha megvan, félretveszem e tűzről, hozzáadom a fűszereket (mindegyikből 1-2 teáskanálnyit, a kakukkfűvel csínján bánjunk, egyébként mindent ízlés szerint), majd felöntöm vízzel, hogy ne legyen túl sűrű, csak olyan jól kavarható (a lé egy része úgyis elfő). Ha mindez kész, fedő alatt puhára párolom: kb. 30-40 perc. A vizet felforalom, olajat és sót teszek bele, majd a tésztát beleteszem és szintén készre főzöm kb. 15 perc alatt. A tésztát tányérokra szedem, rámerek a szószból, majd a tetejére jön a sajt. (Az egészségesebb változathoz teljes kiőrlásű tészta és mozzarella szükséges.)

Különben a gyerekek ették és dícsérték az ebédet, bár nyilván őket is jól nevelték:-):-)

 

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom pulyka makaróni

Reform tejszínes-sajtos farfalle színes zöldségkavalkáddal és füstölt sonkával

2007.09.11. 22:45 tothcsillu

Hozzávalók:

50 g vaj
kb 100 g szeletelt füstölt sonka (pl Pick Békebeli Angelo sonka)
250 ml főzőtejszín
500 g mirelit vegyeszöldség

őrölt fehérbors
200 g Pizzamozzarella
150 g teljes kiőrlésű farfalle (masni) tészta (pl Alnatura)
pár csepp olívaolaj

Elkészítés:

A vajat felolvasztom egy mélyebb serpenyőben, hozzáadom a zöldségeket (kukorica, borsó, srépa, karfiol keveréke volt), majd lassú tűzön puhára párolom - nem extra puhára, inkább picit még ropogós maradjon! Közben egy másik serpenyőben a kisebb téglalapokra szeletelt sonkát megpirítom. A megpárolt zöldségekhez hozzáadom a főzőtejszínt, a pirított sonkát, sózom, borsozom, egy picit rotyogtatom, és már kész is.

A körethez felforralom a vizet (kb 3 liternyi - én ezt leegyszerűsítve úgy csinálom, hogy vízforralóban felforralom a vizet, és beleöntöm a fazékba, így sokkal hamarabb kész van, persze azt nem tudom, hogy "villanyfogyasztásilag" jobban járok-e - ha valaki kiszámolja nekem, azt meghívom egy farfallés vacsira - de komcsi) - szóval ott tartottam, hogy felforraltam a vizet, pici sót és pár csepp olívaolajat (Bertolli classico - a világosabb) adok hozzá, majd a tésztát kb 10-15 perc alatt al dente (kedvenc TV-s szakácsom, Jenei Tamás nyomán:-), de erről egy későbbi bejegyzésben) készre főzöm és leszűröm.

A tésztát tányérokra pakolom, mindegyikre teszek a zöldséges mártásból, és még a forró cuccra reszelt mozzarellát teszek - így egy picit ráolvad.

Mi egy-egy pohár Mosel-Saar vidéki száraz rizlinget ittunk hozzá - sztem valami ilyesmi passzol is. Nekem különben elég tömény volt, tehát hamar jóllaktam vele. Férjem másnap és harmadnap is ezt reggelizett (persze tészta és bor nélkül:-):-) - szóval kb. 4 közepes adag lesz belőle.

 

 


 

 

3 komment

Címkék: reform sonka tészta mozzarella