Több okból sem szeretem a hagyományos rántott húst sült krumplival: tocsognak az olajban, és meg kell fürödnöd a készítésük után (én néha szabályosan viszketek az olajszagtól). Ezért aztán soha nem csináltam még a saját konyhámban. Viszont a férjem odavan ezért a kombóért, így hát én is beadtam a derekam, és elkészítettem a reform rántott hús-sült krumpli változatot. A recepteket a TV Paprikán láttam. A husi receptje Nigellától származik, a krumpli pedig attól a pasitól, aki "A Szakács, ha szabadnapos"-t csinálja.
Csirke ropogós bundában (1 jó étvágyú személyre)
Hozzávalók:
- 25 dkg csirkemellfilé
- 1 kis doboz natúr joghurt (én Activiát használtam)
- kb 10 dkg sós keksz
- só, bors, fűszerek tetszés szerint
Elkészítés:
A húst kisebb darabokra vágtam, leöntöttem a sóval, borssal összekevert joghurttal. Kb másfél órát hagytam állni, de ha egy éjszakát pácolódik, az sem baj. A joghurtba ízlés szerint bármilyen további fűszer kerülhet. A bepácolt húsokat beleforgattam a durvára darált kekszbe, és sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé rakosgattam. 200 fokon kb félóráig sütöttem légkeveréssel.
Sütőben sült krumpli
Hozzávalók:
- krumpli
- olívaolaj
- fűszerek tetszés szerint
Elkészítés:
A krumplit megpucoltam, megmostam, hasábokra szeleteltem, majd felhasználásig hideg vízben áztattam. Ezzel elvileg kioldható belőle a keményítő, s így a krumpli ropogósra sül majd. A sütés előtt többször megmostam, és leöntöttem róla a vizet, egészen addig, míg az öblítővíz átlátszó nem lett. Kevés olívaolajat öntöttem rá, a kezemmel összeforgattam, és mehetett a 200 fokos sütőbe 35-40 percre. Kevesebb sütési idő is elég lett volna, mert szerintem egy kicsit megégett, de azért ehető volt.
Tippek:
- A "szabadnapos szakács" a krumplin hagyta a héját, és egy sárga héjú burgonyafajtát használt.
- Ő sózta, borsozta és meg is paprikázta.
Azért meg kell hagyni, így is sokat kellett szellőztetni az ebéd után:-).