Tipikus téli sütemény: az összetevők garantáltan gyarapítják a zsírraktárakat! Egy szelet szinte fedezi a napi kalóriaszükségletemet:-)
Rumos-meggyes csokoládétorta
Hozzávalók az alaphoz (ötlet innen:http://reformnasik.blogspot.com/2008/01/mzlis-keksz.html):
50 dkg cukrozatlan müzli (ha cukrozott, akkor pl nádcukor legyen benne)
3 tojás
10 dkg méz
1 csomag sütőpor
12 dkg olvaszott vaj langyosan
Hozzávalók a töltelékhez:
24 dkg nutella
20 dkg keserű csoki
5 dl tejszín
2,5 dl tej
3 tojás
1 dl rum
15-20 dkg meggy kimagozva
+ 10-15 dkg keserűcsoki gőzön felolvasztva
Elkészítés
A meggyet egy lábosba öntjük ráöntjük a rumot, illetve pluszban annyi vizet, amennyi ellepi, és felforraljuk.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, bekapcsoljuk a sütőt 160 fokra. Az alaphoz való hozzávalókat összedolgozzuk. A tortaformába kanalazzuk, egy evőkanál hátlapjának segítségével kibéleljük a formát tésztával. Kb 15 percig elősütjük (amennyiben a tészta alja felemelkedik, akkor kivétel után lelapogathatjuk, hogy maradjon hely a tölteléknek.)
A töltelékhez a tejet és tejszínt felforraljuk, még melegen ráöntjük a nutellára és csokira. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a habosra vert tojásokat.
Az elősütött tésztát megkenjük a gőzön olvasztott csokival, egy picit hagyjuk dermedni. Rápakoljuk az alaposan lecsepegtetett meggyet, majd arra merőkanállal a tölteléket (nagyon folyékony, de nem kell megijedni, mivel a tojás miatt a hőtől majd besűrüsödik, mint egy puding). Óvatosan betoljuk a sütőbe, és további 60-70 percig sütjük. A tetejét érdemes alufóliával lefedni, hogy nehogy megégjen.
A tetejét díszíthetjük csokiforgáccsal, barnacukorral vagy a kimaradt meggyel. Persze a szülinapi gyertyát se felejtsük el rátenni!