Hozzávalók:
2 ek. olívaolaj + újabb 1-2 ek. a kenyérszeletkék megkenéséhez
1 nagyobb fej hagyma (vagy 1 csokor újhagyma)
2 gerezd fokhagyma
1 doboz fehérbab-konzerv
2-3 ek. főzőtejszín vagy tej
5 dkg pizzamozzarella
5 dkg füstölt pizzamozzarella
só, őrölt fehérbors, 1 kk. őrölt zsálya
1 baguette vagy vmi hasonló hosszúkás vékonyabb kenyérféle
1-2 szelet (5 dkg) füstölt főtt sonka
félbevágott koktélparadicsomok a díszítéshez
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem (kb. 150 fok). Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek. A kenyeret (én rozsos bajor parasztkenyeret használtam) vékonyabb szeletekre (kis karikák lesznek belőle) vágom, szép tömött sorokban a tepsire helyezem, és tetejüket megkenem olívával - legjobb ehhez egy kis ecset, de ennek hiányában a szeletekre csepegtethetjük egy kisebb kanál segítségével. A sonkát hosszúkás csíkokra vágom, és azokat is egymás mellé a tepsire pakolgatom. Ha kész, kb. 10 percre mehet a sütőbe, ennyi idő elég, hogy a kenyér és a sonka is megpiruljanak. Közben egy kisebb lábasban olajat hevítek, ráteszem a kockákra (újhagyma esetén karikákra) vágott hagymát, és az icipici kockákra vágott fokhagymát. Ezeket puhára párolom, ha kész, mehet bele a leszűrt, lecsepegtetett fehérbab-konzerv, a tejszín és a fűszerek. Ezekkel kb. 2-3 percig kavargatom, majd ha már rotyog, beleteszem a kockákra vágott sajtokat. Folytonos keverés közben megvárom, míg a sajt elolvad. Ha levettem a tűzről, egy botmixerrel teljesen elpépesítem (bár ekkora már alig maradgatott benne egész babdarab). A sütőből kivett kenyereket megkenem a babos krémmel, a tetejükre teszem a sonkadarabkákat és további 5 percre visszateszem a sütőbe grillezni. Ezután lapos üvegtálra szedem, tetejüket félbevágott koktélparadicsommal díszítem. Kb. 3-4 személyes adag lesz belőle. Üzleti találkákhoz (mert én arra készítettem:-), vagy borozgatáshoz kíváló kísérő. Fehérbor illik hozzá, a farfallés vacsiból megmaradt száraz rizlinggel fogyasztottuk.
Ez egy ilyen tapas-szerű cucc, nekem a spanyol nyaralásunkat jutatta eszembe a vacsi. Ha igazán áldozni szeretnénk a konyhaművészet oltárán, akkor vegyünk száraz fehérbabot (tippem szerint kb. 30 dkg elég ekkora adaghoz), előző éjszaka áztassuk be,majd főzzük meg sós vízben, melybe egy fej hagymát beledobtunk. A babot a főzővizében hagyjuk kihűlni, szűrjük le, innentől a recept szerint járjunk el.
Ja, és ha vki jó tippet ad a fokhagyma szag ujjhegyből való eltávolítására, az írja meg, de izibe!!! (fokhagymanyomó, kézmosás, körömkefe nem jó)